29 Kasım 2019 Cuma

Douglas Adams Dünyasının Dizi - Film Uyarlamaları Hakkında


Merhaba gençleeer!

Bugün size çok sevdiğim bir yazar ile geldim. Douglas Adams! Kendisi çok sevdiğim iki seriyi yazdı. Otostopçunun Galaksi Rehberi ve Dirk Gently'nin Holistik Dedektiflik Bürosu efenim. Kim bu Douglas Adams derseniz? Kendisi 1952 doğumlu İngiliz bir yazar. 2001 yılında vefat etti. Aslında radyo ve televizyon yapımları için yazarlık yapmaktaydı. Doctor Who serisinin bazı bölümlerinin senaryosunu da yazmış. Radyo tiyatrosu şeklinde ilerleyen Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni kitap haline getirmek istemiş ve 1979 yılında beş kitaplık serinin ilk kitabını çıkardı. İki kitaplık Dirk Gently serisi ise 1987 yılında başladı. Bunların dışında başka kitapları da var tabii ama en çok ilgi görenler bunlar. Ayrıca Otostopçunun Galaksi Rehberi radyo tiyatrosundaki diyalogları ile de kitap olarak yayımlandı ve Zaphod'un hayatı hakkında da bir kitap yazdı. En son 2002 yılında hem bu iki seriyle bağlantılı hem de bağlantısız olan yarım kalmış hikayeler Kuşkucu Somon adıyla çıkarıldı. 

Pekala hadi Otostopçunun Galaksi Rehberi ve Dirk Gently'nin ekran uyarlamalarına bakalım:


 İlk uyarlama 1981 yılında 6 bölümlük bir dizi ile yapıldı. Simon Jones, Mark Wing Davey, Sandra Dickinson ve David Dixon bu dizide yer aldı. Radyo serisi olarak çok popüler olan Otostopçunun Galaksi Rehberi'ne live action filmi çekmek istediler. Dizi bir anlatıcı ile ilerliyor aslında. Radyo ile paralel ilerliyor. Kitap serisi ile de benzer. Vogonların dünyaya gelişiyle başlıyor ama son bölüm seriyi okuyanlar için havada kalabilir. Çünkü seri tamamlanamadan dizi çıkıyor. Bu yüzden dizinin son bölümü Ford ve Arthur'un prehistorik dönemin yaşandığı dünyaya gelmesiyle bitiyor.



Bu aradaaa 2020 yılında Hulu, Otostopçunun Galaksi Rehberi'nin dizisini çıkaracağını açıkladı. Henüz kadro ve yayın tarihi hakkında açıklama yok ama.


2005 yılında Otostopçunun Galaksi Rehberi'nin film uyarlaması yapıldı. Hem de öyle bir kadroyla yapıldı ki:

    Sam Rockwell
    Mos Def
    Zooey Deschanel
    Martin Freeman
    Bill Nighy
    Anna Chancellor
    John Malkovich

 Ayrıca Alan Rickman Marvin'in seslendirmesini yaptı. Tamam kadro güzel hoj ama tabii ki bu da kitap yanında sönük kaldı. Şu ana kadar yapılan yapımların hepsi bu durumdaydı. Eğlenceli değillerdi diyemem çünkü eğlencelilerdi. Sadece kitap çok iyi olduğu için kıyaslama yapıyor insan istemeden. 2005 yılındaki bu film ise Evrenin Sonundaki Restoran ile bitiyor. 

Dirk Gently serisi:

2010'da çıkan seri 4 bölümden oluşuyor. Başrollerinde Hovard Overman, Matt Jones ve Jamie Mathieson yer alıyor. Kitaptan farklı şekilde ilerliyor. Dirk Gently'nin bir kedi bulma olayıyla başlıyor derken zaman makinesine bağlanıyor olaylar. Pek beğendim diyemeyeceğim ama zaman geçirmek için izlenebilir.
 
 
2016 yılında başladı bu seri ve devam ediyor. İkinci sezonu da çıktı. Uyarlamalar arasında en beğendiğim bu oldu denebilir. Başrollerinde Samuel Barnett ile Elijah Wood oynuyor. Kadronun hepsi yaşını göstermeyenler kulübüne üye galibaaa. Bu da kitaptan farklı bir şekilde ilerliyor. Olaylar Amerika'da kurgulanmış ve olaylar modern hayata adapte edilmiş. Farklı karakterler de eklenmiş. Bir bellboy olan Todd'un hayatı yanlışlıkla adım attığı cinayet yeri ile değişiyor. Dirk Gentl hayatına giriyor hem de camdan!

 

Dirk Gently'nin olayı şu "her şey birbiriyle bağlantılıdır". Ona göre Todd'un bu olaya karışması, Dirk'ün Todd ile tanışması ve etrafındaki her olay bağlantılı. Bu bağlantılı olaylar onun soruşturmayı çözmesini sağlıyor. İşte holistik bu!

Yazımı burada bitiriyorum. Kısa oldu ama canım sıkıldı diziyi izliyordum bir şeyler karalayayım dedim. Douglas Adams'ın kitaplarını mutlaka okuyun ablanızdan tavsiye. Bambaşka bir hayalgücü ile karşılaşacaksınız. Bu uyarlamaların hepsini izlemeyin tabii. Sonda bulunan diziyi izleyebilirsiniz mesela. Hulu'nun çıkaracağı Otostopçunun Galaksi Rehberi dizisi nasıl olacak mesela merak ediyorum. Neyse kendinize iyi bakın. "elveda ve bütün o balıklar için teşekkürler"



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder